Avløp

Ved problemer på private vann- og avløpsanlegg, må rørlegger eller entreprenør kontaktes. Er du tilknyttet kommunalt vann og avløp, ring kommunens vannvakt ved akutte feil.

Kontakt

Hverdager klokken 08.00-15.30: Ring kommunens sentralbord på telefon 72 51 00 00 (nødtømming av septiktank bestilles på telefon 73 85 85 90)

Helg og hverdager klokken 15.00-07.30 (15. mai-15. september): Ring vannvakta på telefon 913 22 520 (nødtømming av septiktank bestilles på telefon 994 36 675)

Helg og hverdager klokken 15.30-07.30 (15. september-15. mai): Ring vannvakta på telefon 913 22 520 (nødtømming av septiktank bestilles på telefon 994 36 675)

Privat avløpsanlegg

Kommunen er forurensningsmyndighet ,og må gi tillatelse før et nytt avløpsanlegg kan etableres. Alle som planlegger å slippe ut sanitært avløpsvann må først søke om utslippstillatelse til kommunen. 

Alle bygninger som har innlagt vann må ha en godkjent avløpsløsning. Dette gjelder også for fritidsboliger som ikke har installert toalett, eller som kun fører vann inn i fritidsboligen i sommerhalvåret.

Det må søkes om utslippstillatelse i forbindelse med nybygg, innlegging av vann i eksisterende bygg, økning av belastning på eksisterende anlegg og når anlegget skal oppgraderes.

Før du søker

Å søke om utslippstillatelse for å etablere et nytt avløpsanlegg er ikke noe du kan gjøre selv. Du må få hjelp fra et firma som er godkjent for denne typen arbeid. Firmaet du velger vil stå som ansvarlig søker, og skal planlegge og prosjektere anlegget. Det er firmaet som sender søknaden om utslippstillatelse til kommunen. Kommunen vil motta søknad og melding digitalt, og vil svare digitalt.

Når du vurderer hvilket firma du vil ha hjelp av bør må du sjekke ut følgende minimumskrav:

  • Kompetanse innen hydrogeologi og renseteknikk
  • 2-3 dagers kurs om små avløpsanlegg. Kurset må omhandle prosjektering av flere relevante anleggstyper. Alternativt godtas kursopplegg i regi av kommunen.
  • Praktisk erfaring med grunnundersøkelser
  • Tilgang til VA-miljøblad
  • Relevante referanseprosjekter


Husk nabovarsel dersom du skal ha et nytt utslipp, det har fire ukers svarfrist. Søknad om utslippstillatelse har inntil 6 ukers saksbehandlingstid.

Kan du knytte eiendommen til kommunalt avløpsnett?

Kommunalt avløpsnett finnes i sentrumsområder og tettbygde strøk, men ikke alle eiendommer i disse områdene er likevel tilknyttet kommunalt avløp. Hvis du ønsker å finne ut om eiendommen din kan knytte seg til det kommunale avløpsnettet, kan du ta kontakt med kommunen. Da trenger vi adressen eller gårds- og bruksnummeret til eiendommen.

Tiltaksplan for spredt avløp

Alle boliger, fritidsboliger eller andre bygninger med innlagt vann må tilknyttes et anlegg for håndtering av sanitært avløpsvann (kloakk) eller gråvann dersom bygningen ikke har toalett. Der bebyggelsen er spredt og det ikke er planer om å bygge ut kommunalt avløpsnett, må avløpet håndteres lokalt. Med lokal håndtering menes rensing (privat renseanlegg) og utslipp til lokal resipient (bekk, sjø eller annet). Disse avløpsanleggene omtales som spredt avløp.

Tiltaksplan for spredt avløp 2021-2027 for Nordre Fosen Vannområde har som mål å begrense forurensningen fra spredt avløp. Målet er å nå god økologisk tilstand i vannforekomstene. Dette skal skje ved at alle spredte avløpsanlegg som ikke tilfredsstiller dagens rensekrav skal utbedres eller tilknyttes kommunalt nett.

Tiltaksplan for spredt avløp 2021-2027 (PDF, 3 MB)

Tiltakssoner

Det er utarbeidet et kart som er tilgjengelig i kommunens kartløsning, som viser hvilke soner som er prioritert for opprydding: https://kart.fosen.net/webinnsyn/

Kartet finner man i nedtrekkmenyen ved å velge «temakart» og krysse av for «tiltakssoner»

Opprydding er planlagt i rød sone i 2021-2024, i gul sone i 2024-2027 og i grønn sone i 2028-2030. Det kan bli avvik fra planlagt oppryddingsforløpet.

Kontakt

Har du spørsmål om spredt avløp, kontakt koordinator Geir Ola Aune (se nedenfor). For andre spørsmål, kontakt Magne Silseth.