Hva er en kommune?
En kommune er et bestemt geografisk område, og utgjør et lokalsamfunn der innbyggerne skal løse en del oppgaver i fellesskap. Kommunen har ansvar for blant annet helsetjenester, barnehage og grunnskole, fritidstilbud for unge og eldre, vei og vanntilførsel, samt idrettsanlegg og bibliotek.
I Norge har vi til sammen tre styringsnivåer. Det øverste nivået er Stortinget og regjering, som styrer staten Norge. Nivå to er fylkeskommunen. Fylkeskommunens oppgaver er blant annet videregående opplæring, tannhelsetjenester og skoleskyss. Kommunen er det tredje og nederste styringsnivået. Kommunen sikrer innbyggerne lokalt selvstyre i en del saker som nevnt over.
Politisk styring
I en kommune er det politikere som tar de politiske avgjørelsene. Det vil si at de blant annet bestemmer kommunens budsjett, om det skal bygges en ny skole, eller hvilke ungdoms- eller kulturtilbud man vil bevilge penger til. Det øverste politiske nivået i kommunen er kommunestyret, som ledes av ordføreren.
Administrativ styring
I en kommune er det ikke nok med politikere. Kommunen må ha en administrasjon som passer på at det som er bestemt i kommunestyret faktisk skjer. Den øverste lederen for administrasjonen er rådmannen. Rådmannen skal passe på at det politikerne bestemmer settes i gang. Han eller hun har også ansvaret for den daglige driften av kommunen. I Åfjord kommune har vi fire sektorer: Helse og velferd, Oppvekst, Landbruk og tekniske tjenester, samt Kultur, idrett og frivillighet. Disse har sin egen sjef. Administrasjonen forbereder og jobber med mange saker, som de sender til politisk behandling. Administrasjonen foreslår ofte hva politikerne skal bestemme. Men det er politikerne som til sist vedtar og bestemmer.
Nedenfor kan du lese mer om hvilken rolle de ulike utvalgene og nemndene i kommunen har.